HPV AŞISINI ÜCRETSİZ OLABİLİR MİYİM ?
HPV Aşı Hakkına Erişim İle İlgili Hukuki Süreç
Rahim ağzı kanseri kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerindendir ve kansere de % 98 oranında HPV (İnsan Papilloma Virüsü) neden olmaktadır. Her 100 kadından en az 2’sinin hayatının bir döneminde rahim ağzı kanserine de yakalandığı bilinmektedir. Bilindiği üzere HPV ‘nin bilinen ve uygulanan herhangi bir tedavisi olmadığı için virüse karşı alınabilecek tek önlem HPV aşısıdır.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre rahim ağzı kanseri hala dünya üzerinde kadınlarda en fazla görülen 4. Kanser türüdür ve her yıl 300.000 ‘in üzerinde kadının yaşamını yitirmesine neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü yaygın aşılama ve tarama uygulamaları ile bu ölümlerin önüne geçileceğini ifade etmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından da rahim ağzı kanserinin ülkemizde en yaygın görülen ilk 10 kanser türünden biri olduğu ve bu kanser türünden korunmak için HPV aşısı yaptırılması gerektiği belirtilmiştir. Ne yazık ki ülkemizde, HPV için ulusal bir aşılama programı bulunmadığı gibi HPV aşısı Sağlık Uygulama Tebliğinin Ek 4/A bedeli ödenecek ilaçlar listesinde de yer almamaktadır. Benzer olarak sağlık uygulama tebliğinde bedeli karşılanan muadili bir aşı da yoktur.
Ancak ; Rahim ağzı kanserinin HPV bulaşması ile oluşan ve ölümcül sonuçları olan bir kanser türü olduğu , üstüne üstlük bu hastalığın aşı ile önlenebilen ve yok edilebilen bir hastalık olduğunun bilimsel bir gerçeklik olduğu ve doktorlar tarafından da bu aşının yaptırılması gerektiğinin belirtildiği düşünüldüğünde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından HPV aşısının ilaç bedelinin karşılanmaması başta T.C. Anayasası’yla güvence altına alınan sağlık ve yaşam hakkının ağır ihlali sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Yaşam ve sağlık hakkı kutsaldır ve sosyal devlet ilkesi gereğince etkinliği bilimsel çalışmalarla da ortaya konulmuş HPV aşılarının sigorta tarafından karşılanması zorunludur.
Bu noktada HPV aşısı olan ve aşı ücretini kendisi karşılayan kişilerin hukuki süreci başlatarak işbu aşı ücretlerinin tahsili için dava açmaları gerekmektedir. Burada önemli olan husus aşı ücreti ile ilgili olarak öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapmak ve başvurunun reddi üzerine dava sürecini başlatmaktır. Mahkemelerce, halihazırda açılan birçok dava usulüne uygun açıldığı takdirde kabul edilmektedir. Turgut Hukuk & Danışmanlık olarak bu konuda birçok müvekkilimize hukuki destek sağlanmış ve mahkemelerden olumlu kararlar alınmıştır.
- HPV Aşısı Ücretsiz mi ?
Hayır, HPV Aşısı ücretsiz olmamakla birlikte aşıyı olan kişilerin fatura alarak aşı ücretinin tahsili amacıyla dava açabilmeleri mümkündür.
- HPV Aşısının Tahsili için hangi mahkemede dava açmak gerekir ?
Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan yazılı başvurunuzun reddi veyahut zımni red halinde işbu işlemin iptali ve aşı ücretinin tarafınıza ödenmesi için İş Mahkemelerinde dava açabilirsiniz.
- Davamı hangi delillerle desteklemem gerekir ?
Söz konusu davalarda özellikle bilirkişi raporları önem arz etmekte ve hükme esas alınmaktadır.
- HPV aşısının ulusal aşılama programına alınması ile ilgili çalışmalar yapılıyor mu ?
ABD, İngiltere, Almanya, Avustralya, Kanada, Belçika, Norveç, Fransa başta olmak üzere birçok gelişmiş ülkenin aksine Türkiye’de HPV aşısı henüz ulusal aşı programına alınmamıştır. Mahkemelerden çıkan onlarca emsal karara rağmen henüz böyle bir adım atılmaması da şaşkınlıkla karşılanmaktadır. Zira tarafımızca açılan davalarda mahkemelerce ; “HPV aşısı Sağlık Uygulama Tebliğinin Ek 4/A bedeli ödenecek ilaçlar listesinde yer almadığı, benzer olarak sağlık uygulama tebliğinde bedeli karşılanan muadili bir aşı bulunmadığı, bütün bu sebeplerle; HPV aşısının rahim ağzı kanserinin önlenmesinde gerekli olduğunu, HPV aşısının rahim ağzı kanserini önleyici nitelikte olduğu, Rahim ağzı kanserlerine karşı aşılama yapılmasının tıbben gerekli olduğunun bilimsel bir gerçek olduğu, HPV aşısının sağlık uygulama tebliğinde bedeli karşılanan muadili bir aşının olmadığını, Kurum tarafından karşılanması gerekliliği, Kanser tedavisinin maliyeti ise aşının maliyeti ile karşılaştırılmayacak kadar yüksek olduğu, davaya konu ilacın anılan hastalık yönünden kullanılmasının hayati öneme haiz ve zorunlu olduğu sonucuna varıldığı..” tespit edilmiştir. Bu sebeple de aşının bir an evvel ulusal aşı programına alınması gerekmektedir. Bu konuda çalışmalar sürmekte ise de hali hazırda kesinleşen bir durum bulunmamaktadır.
HPV aşı ücreti ile ilgili dava açmak isteyenlerin herhangi bir hak kaybı yaşamamak adına hukuki süreci avukat yardımıyla başlatmaları ve devam ettirmelerini önermekteyiz. Bu konuda tarafımızla iletişime geçebilirsiniz.