Çınar Mah. Fatih Cad. No:1/23 Çiçek Plaza D:107 Bornova/İZMİR
+905539114754
turguthukukdanismanlik@gmail.com

YAYINLAR

İŞ HUKUKU UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUĞUN ÖNEMİ VE SÜRECİ

İş Hukuku Uyuşmazlıklarında Arabuluculuğun Önemi ve Süreci, Türkiye’deki Uygulama İş hukuku uyuşmazlıkları, işçi ve işveren arasında sıkça karşılaşılan anlaşmazlıkları ve çıkar çatışmalarını ifade eder. Bu tür uyuşmazlıklar, zaman ve maliyet açısından önemli zorluklar yaratabilir, Mahkeme süreçleri uzun ve maliyetli olabilir. Ancak, Türkiye’de 2013 yılında yürürlüğe giren Arabuluculuk Kanunu ile iş hukuku uyuşmazlıklarının çözümü için alternatif…
Devamı

BİRDEN FAZLA SANIK HAKKINDA AÇILAN KAMU DAVALARINDA KENDİSİNİ ÖZEL BİR MÜDAFİ İLE TEMSİL ETTİREN SANIKLAR HAKKINDA BERAAT HÜKMÜ VERİLMESİ HALİNDE HER BİR SANIK LEHİNE AYRI AYRI MAKTU VEKALET ÜCRETİNE HÜKMEDİLMESİ GEREKTİĞİNE DAİR YARGITAY KARARI

19. Ceza Dairesi         2019/33104 E.  ,  2019/13267 K. “İçtihat Metni” A-) KARAR UYUŞMAZLIĞININ GİDERİLMESİNE DAİR BAŞVURU Adana Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu, 18.07.2019 tarihli ve 2019/3 sayılı kararıyla; Adana Bölge Adliye Mahkemesi 7. Ceza Dairesinin 2019/1017 esas 2019/1340 karar sayılı, Adana Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesinin 2018/5173 esas 2019/1004 karar sayılı, Adana…
Devamı

ARSA PAYININ DÜZELTİLMESİ DAVASINDA HÜKME ESAS ALINACAK BİLİRKİŞİ RAPORUNUN NİTELİĞİNE İLİŞKİN KARAR

Arsa paylarının, bağımsız bölümlerinin payları ile orantılı olarak tahsis edilmediğini düşünen malikler arsa paylarının gerçeğe uygun olarak tespit edilmesi için arsa payının düzeltilmesi davası açabilmektedir. Bu dava dayanağını 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 3. maddesinden almaktadır. Şöyle ki; III – Kat mülkiyetinin ve kat irtifakının niteliği: Madde 3 – Kat mülkiyeti, arsa payı ve ana…
Devamı

TAHLİYE TAAHHÜDÜNDE, TAHLİYE TARİHİ BELLİ (AÇIK) BİR ŞEKİLDE YER ALMADIĞINDAN GEÇERLİ BİR TAHLİYE TAAHHÜDÜNÜN VARLIĞINDAN BAHSEDİLEMEYECEĞİNE İLİŞKİN KARAR

TBK M.352/1 uyarınca geçerli bir tahliye taahhütnamesinden bahsedebilmek için tahliye tarihinin hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekilde belli olması gerekmektedir. Tahliye tarihinin açıkça belirtilmediği hallerde  geçerli bir tahliye taahhüdünden söz edilemez. Bu konuda Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin  2020/1175E-2020/2309K sayılı ve  09/03/2020 tarihli kararı şu şekildedir; Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Esas Yıl/No: 2020/1175 Karar Yıl/No: 2020/2309 Karar…
Devamı

KİRACI TARAFINDAN AÇIĞA(BEYAZA) ATILAN İMZANIN TAHLİYE TAAHHÜDÜNÜ GEÇERSİZ KILMADIĞINA İLİŞKİN YARGITAY KARARI

Tahliye taahhütnamesi dayanağını 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 352. maddesinin 1. Fıkrasından almaktadır. Buna göre: “Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.” Söz konusu maddenin…
Devamı

BAĞLANTILI CEZA DAVALARINDA İSTİNAF AŞAMASINDA KESİNLEŞEN MAHKUMİYET HÜKMÜ VE İNFAZIN DURDURULMASI

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 8. ve 11. maddeleri arasında bağlantılı davalar açıklanmış ve 8. Maddede “Bir kişi, birden fazla suçtan sanık olur veya bir suçta her ne sıfatla olursa olsun birden fazla sanık bulunursa bağlantı var sayılır.” şeklinde bağlantı kavramı açıklanmıştır. Bazı ceza yargılamaları tek dava gibi görülse de yargılamayı yapan mahkemece konu suç ve sanık…
Devamı

İŞE İADE DAVASINDA HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRENİN ARABULUCULUK SON TUTANAĞININ İMZALANDIĞI TARİHTEN İTİBAREN BAŞLAYACAĞINA İLİŞKİN KARAR

Bilindiği üzere İşe İade Davalarında 01/01/2018 tarihi itibarıyla arabulucuya başvuru zorunluluğu getirilmiştir. Bu değişiklik beraberinde işe iade davalarında hak düşürücü sürenin ne zaman başlayacağı noktasındaki tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Kanun koyucu 4857 Sayılı Kanun’un 20. maddesinde bu hususu aydınlatmıştır. Buna göre ; Fesih bildirimine itiraz ve usulü Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 12/10/2017-7036/11 md.) İş sözleşmesi…
Devamı

TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VE EŞİTLİK KURUMUNA(TİHEK) NASIL BAŞVURU YAPILIR ve USULLERİ NELERDİR?

BAŞVURULAR (İlgili yazı TİHEK’in https://www.tihek.gov.tr/kategori/pages/basvurular adresinden alınmıştır.) 1- Başvuru Koşulları 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu kapsamında Ayrımcılık yasağı ihlalinden zarar gördüğü iddiasında bulunan her gerçek ve tüzel kişi ile ulusal önleme mekanizması fonksiyonu kapsamında ceza infaz kurumları, nezarethaneler, geri gönderme merkezleri, çocuk ve yaşlı bakımevleri, rehabilitasyon merkezleri, psikiyatri klinikleri gibi alıkonulma yerlerindeki özgürlüğünden mahrum bırakılan ya da koruma altına…
Devamı

Apartman ve Site Yöneticisinin Kat Maliklerini Temsilen Aktif ve Pasif Dava Ehliyeti Bulunduğuna İlişkin Karar

Apartman Yöneticisi veya Yönetim Kurulu Dava ve İcra Takibi Süreçlerinde Kat Maliklerini Temsil Edebilir mi? 634 sayılı Yasanın 35. maddesinde yöneticinin/yönetim kurulunun görevleri ayrı ayrı gösterilmiştir. Bu görevler ana gayrimenkulün yönetimi ile ilgili olup, yönetimin gerektirdiği ortak giderleri yapmak yetkisini de içermektedir. Yönetici, yasadan aldığı temsil yetkisine dayanarak çeşitli sözleşmeler kurabilir. İşte bu sözleşmeden doğan…
Devamı

İŞ SONU TAZMİNATI

İş sonu tazminatı , 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun İstihdam Şekilleri başlıklı 4. Maddesi’nin B bendinde düzenlenen “Sözleşmeli  Personel” e sözleşmesini feshetmesi üzerine ödenmesi gereken tazminatı ifade etmektedir. İş sonu tazminatı , kıdem tazminatı niteliğinde yapılan ödemelerden olduğu için 4857 Sayılı Kanun’un 112. maddesi uyarınca kıdem tazminatı sayılmaktadır. Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın 7. maddesinde…
Devamı